STODT Toekomsttechniek introduceert ‘Blended Learning’ cursus Elektrotechniek

  • 12 januari 2014

Flexibel onderwijs is de toekomst. STODT Toekomsttechniek is van start gegaan als eerste vakopleider van Noord- en Oost-Nederland met Blended Learning: een combinatie van online leren aangevuld met klassikale praktijklessen. Er blijkt veel vraag te zijn vanuit de maakindustrie naar ‘blended learning’. Niet verwonderlijk, door de voordelen van praktijklessen en online training te combineren biedt Blended learning veel meer flexibiliteit en efficiëntie dan het standaard leren. ‘Blended learning’ is onderdeel van het landelijk opleidingsaanbod van STODT.

In de blended learning cursus Elektrotechniek wordt de theorie aangeboden via het online leren platform van STODT. De klassikale lessen worden volledig besteed aan de praktische toepassing van het geen thuis voorbereid is. “Je kunt in je eigen tempo de theorie doornemen, daarbij wordt er ook veel gebruik gemaakt van interactief materiaal. Dit is erg prettig voor mensen die visueel zijn ingesteld, beeldmateriaal is veel duidelijker dan al die lappen tekst. Zo houd je ook meer tijd over voor de praktijk, het maken van schakelingen” aldus Ellen Linnenkamp van Strukton Rolling Stock.

Reactie van de mede ontwikkelaar en docent Sijbrand Seine; “de theoretische lesstof wordt nu aangeboden in een vorm die past bij meerdere leerstijlen. Iedereen kan deze in zijn eigen tempo en in zijn eigen omgeving doornemen, zo vaak als hij of zij wil. De kwaliteit van de instroom is hiermee gelijker, de kwaliteit van de lessen gaat omhoog, we kunnen nu naar de ‘echte’ problemen. In de klassikale lessen kunnen we dieper op de inhoud ingaan en blijven we niet hangen op termen maar dringen gelijk door tot de kern van de opdracht”.

Het didactische model dat STODT hanteert zorgt voor borging van de kennis die is opgedaan via het online leren platform van STODT. Door te controleren of cursisten de lesstof ook begrijpen kan de docent ingaan op de zaken die extra aandacht behoeven. Daarnaast is er in verhouding nu veel meer tijd om in te gaan op de praktische toepassing van het geen men geleerd heeft. Cursisten leren efficiënter, daarnaast zijn ze minder tijd kwijt aan reistijd en is het makkelijker om de opleiding klant specifiek aan te bieden. STODT zal in de nabije toekomst het aanbod blended learning cursussen uitbreiden, de cursus Vorm & Plaatstoleranties zal daarbij op zeer korte termijn worden aangeboden. Inschrijven hiervoor is reeds mogelijk.

Bij STODT staat het praktijkgerichte karakter van de cursussen centraal. Daarom kiest STODT voor een combinatie van online leren en klassikale lessen met focus op moderne machines en middelen waar ‘hands-on’ ervaring opgedaan kan worden. Het praktijkgedeelte van de opleiding wordt gegeven in het eigen applicatiecentrum van STODT in de Gieterij in Hengelo en de deelnemer studeert online waar en wanneer hij/zij maar wil.

Blended learning biedt de werknemers als cursist veel meer vrijheid, flexibiliteit en efficiëntie dan het standaard leren. Het theorie-gedeelte kan in eigen tempo gevolgd worden. Veel mensen studeren liever in hun eigen vertrouwde omgeving op tijdstippen die ze zelf bepalen. Zowel voor werkgever als werknemer zijn er veel voordelen. Het kost minder reistijd en minder reiskosten.

Online leren thuis achter de computer is meer dan ‘het vervangen van een boek’. Bij online leren, gaat het om de juiste verhouding tussen tekst, beeld en geluid. De lesstof is door STODT speciaal ontwikkeld, aangepast en toegesneden door onderwijskundigen op leren achter de computer.

De deelnemers volgen de praktijklessen bij STODT in Hengelo. Ze werken met de allernieuwste professionele machines en worden door gecertificeerde trainers opgeleid. Er is veel ruimte voor vragen rondom actuele praktijksituaties en het uitwisselen van kennis bij bepaalde vaardigheden.

De theoriebijeenkomsten zijn via het internet te volgen, thuis of op het werk. Via computer, tablet of mobieltje. De rol van de docent is ontzettend belangrijk is deze, omdat hij naast docent nu ook coach is. Daarom kan de cursist bij STODT de vakinhoudelijke theorie zelfstandig leren maar wel met begeleiding van een gecertificeerde docent op afstand. Voordat de praktijkbijeenkomst begint is de theoretische basis bij alle cursisten al bekend, dat is winst!

Geënteresseerde bedrijven kunnen voor elk vraagstuk op opleidingsgebied terecht bij STODT Toekomsttechniek. “Of het nu gaat om E-learning, Blended Learning, om- of bijscholing. STODT staat voor een krachtige maakindustrie.”

Neem voor meer informatie contact op: info@sijbrandseine.nl of bel 0620318157.