Mechatronica opleiding

Mechatronica is een combinatie van elektrotechniek en mechanica, een veelzijdige technische discipline. Van systeemontwerp tot de bouw van mechatronische machines, mechatronica is een veelomvattend vakgebied waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt in vele organisaties. Denk bijvoorbeeld aan robots voor het automatiseren van productieprocessen, slagbomen, kopieermachines en zelfs dvd-spelers. Bij mechatronica gaat het om de ontwikkeling van een machine die een bepaalde oplossing moet bieden. Een monteur houdt zich daarbij niet alleen bezig met elektronica, maar ook met mechanica. Simpel gezegd, richt mechatronica zich op het ontwikkelen van apparaten en systemen die geautomatiseerd werkzaamheden kunnen verrichten.

Opleidingen
De meeste werkzame mechatronici hebben een opleiding Monteur Mechatronica gevolgd of een Mechatronica opleiding deeltijd. In veel gevallen vraagt de praktijk echter om andere kennis en meer vaardigheden dan wordt behandeld tijdens de standaard vakken (opleiding mechatronica). In deze situaties wordt vaak gebruikgemaakt van bijscholing. Tijdens een opleiding op maat worden medewerkers bijgeschoold in die vakgebieden waar ze tijdens hun dagelijkse werkzaamheden mee te maken krijgen. Bij de opleidingen en trainingen die Sijbrand Seine Mens en Techniek verzorgt, is de praktijk van de cursist de leidraad van de mechatronica opleiding.

Mechatronica opleiding inhoud: het ontwerpen, bouwen en programmeren staan centraal. Bij een maatwerktraining vormen vaak een aantal specifieke werkzaamheden de leidraad van de opleiding. Denk aan onderdelen als mechanica, sensortechniek, schemalezen, hydraulische schema’s en informatica. De combinatie tussen theorie en de praktijk wordt daarbij als erg belangrijk ervaren. Medewerkers moeten bijvoorbeeld elektrotechnische schema’s kunnen lezen, maar minstens zo belangrijk is het om de werking ervan te kunnen verklaren.

Naast dat werknemers mechatronica binnen een organisatie de juiste kennis en vaardigheden in huis moeten hebben, is het ook van groot belang om op de hoogte te zijn van de veiligheidsmaatregelen. Daarbij komen NEN-normen, zoals NEN 3140, om de hoek kijken. Medewerkers moeten goed geïnstrueerd zijn over het veilig uitvoeren van taken en de veiligheid binnen het bedrijf.

Meer informatie
Het is mogelijk om Sijbrand Seine Mens en Techniek een maatwerk-opleiding mechatronica in Zwolle en omgeving te laten verzorgen. Daarbij wordt altijd uitgegaan van de doelstelling binnen de bedrijfsvoering en de medewerker die de taken voor zijn rekening neemt. Het voordeel van een maatwerktraining is dat de opleiding kan worden afgestemd op het individu binnen een organisatie. Daarnaast kunnen de werkzaamheden gewoon doorgaan, aangezien leren en werken wordt gecombineerd. Heeft u vragen over een mechatronica opleiding, neem dan vrijblijvend contact op met Sijbrand Seine Mens en Techniek.

Sijbrand Seine Mens en Techniek heeft een goede training Basis Elektro en VOP georganiseerd. Ik heb nu onder andere meer kennis van storingzoeken en veel tips gekregen. Sijbrand is heel behulpzaam en heeft veel kennis in huis. Ik geef de training een 9.

Aaldert

Sijbrand Seine heb ik ervaren als een zeer prettig en behulpzaam iemand met veel kennis. Ik heb nu iets om op terug te vallen bij storingen. Ik geef de training van Sijbrand Seine Mens en Techniek een 9.

Rio Allanda van MyLaps Haarlem

De training was goed en leerzaam, veel informatie in een korte tijd. Dankzij de training ben ik zelfstandiger in de praktijk. Ik geef de cursus een 8. Van mij hadden er meer trainingsdagen mogen zijn!

Danny Stoelinga van MyLaps Haarlem

Sijbrand is een goede leermeester. Hij leert je alles stap voor stap en daarmee is een goede basis gelegd. Daarmee sta je in de praktijk steviger in je schoenen. Ik geef de training een 10!

Wouter Kramer van Piet Brouwer

Het was erg leuk en vooral leerzaam. De training storingzoeken helpt mij om een volwaardig monteur te worden. In één woord: super.

Deelnemer van Piet Brouwer